OTEL YATIRIMLARINDA YANLIŞ KURGULAMA
Daha önce herhangi bir iş dalında başarılı olmuş işletme sahiplerinin, otelcilik alanında da başarılı olacaklarını tahmin ederek bilinçsizce bu işe girişmeleri ve bu konuda yanlış bilgi ve destek almaları ÇOK SIK KARŞILAŞILAN BİR DURUMDUR. Otel operasyonlarının nasıl işlediği konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmadan yapılan yatırım sırasında ve sonrasında uğrayacağınız kayıplar ciddi rakamlar oluşturmaktadır.
Otel işletmeleri içerisinde bir çok hizmeti veren karmaşık, komplike ve işletme masrafları fazla olan bir sektördür. Bu komplike yapıların fizibilite çalışmaları, konsept seçimi, trendler, oda sayısı, ek ünite seçimleri ve hacmi, mimari çalışmalar, kullanılacak malzemeler ve kalifiye personele kadar olan sürecin çok iyi planlanması gerekmektedir. Bu dönemde yapılan hatalar işletmenin süresi boyunca geri dönüşümü olmayan ek maliyetler ile mücadelesine sebep olmaktadır. Yapım aşamasında yapılan hatalar ek maliyetlerin yanında işletmenin elde edeceği kar oranına da olumsuz etkiler yaratmaktır. Süreç içerisinde yapılan hatalar müşteri memnuniyetine bir derece olumsuz yansıyabilir. Bu da karlılığı düşürür.
LOKASYON VE FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI
Otelcilik alanında başarı için en önemli kriterlerden birisi lokasyondur. Doğru bir lokasyonda, rakiplerin de eksik kaldığı noktaları tamamlayan bir hizmet kalitesi sunan bir otelin başarılı olmamak için hiçbir sebebi yok. Öte yandan, yüksek rekabetin olduğu bölgelerde otel açmak daha risklidir veya başka bir deyişle rakiplerinizin arasından sıyrılmak için çok daha fazla efor sarf etmenizi gerektirir. Bu sebeple lokasyon seçiminde son derece dikkatli olmakta, ve o bölgede az ya da çok sayıdaki rakiplerinizi yakından takip etmekte fayda var. Fizibilite çalışmalarının çok iyi yapılması, hedef kitle, otelin hangi konsepte olacağı, oda sayısı ve ek ünitelerin neler ve kapasitesine karar verilmesi gerekir. Yanlış seçimlerin geri dönüşü olmaz ve işletmeye ek maliyetler getirir, karlılığı düşürür.
İÇ & DIŞ MİMARİ YAPI
Günümüzde pek çok farklı kola ayrılan turizm sektörü ,mimari anlamda da pek çok gelişim ve dönüşüme zemin hazırladı. Klasik anlamda konaklama mekanı olmaktan çıkan oteller, farklı ihtiyaç ve isteklere hitap eden özelleşmiş mekanlar haline geldi. Örneğin sağlık turizmi yapılacak bir otel yapısı ile kongre turizmine hizmet edecek otelin yapısının aynı fonksiyonları içermemesi sebebiyle plan şeması, iç mekan tasarımı, iç mekan mobilya tasarımları, cephe tasarımı, yapı formu, kullanılacak malzeme, seçilecek arazi özellikleri, vb. pek çok kriter tasarımı baştan sona etkileyecek unsurlar haline geldi.
BACKGROUND KURGUSU
Hizmet sektörünün en önemli özelliği üretim ve tüketimin eş zamanlı olmasıdır. Sektörün bu özelliği nedeniyle otel background kurgusunun da çok iyi planlanması gerekir. Kurgulama personel işini kolaylaştırıcı, üretim zamanını kısaltan, enerji tasarrufu sağlayacak şekilde ve hijyen faktörü göz ardı edilmeden yapılmalı. Aksi durumlar ilave personel maliyeti, hizmet akışında aksamalara ve ek enerji maliyetlerine neden olmaktadır.
DEMİRBAŞ VE DİĞER MALZEME SEÇİMLERİ
Demirbaş ve diğer malzeme seçimlerinde trend, kalite, servis, yedek parça ve ürün maliyetleri göz önünde bulundurularak hareket edilmesi gerekir. İlgili malzemelerin alımlarının sayısı ve maliyetlerinin çok yüksel olması nedeniyle her yanlış tercih işletme için bir zarardır.
YÖNETİM KADROSU OLUŞUMU
Personel alımı ilk olarak üst yönetim personeli olmalı ve açılıştan çok zaman önce yapılmalıdır. Yüksek maliyetli kişiler oldukları ve önceden işe alımlarının kendileri için zarar olduğunu düşünen yatırımcılar, daha sonra bu tecrübelerden faydalanmadıkları için daha büyük zarara uğradıklarını, iş işten geçtikten sonra anlayacaklardır. Bu kişiler, otelin düzenli işleyişinde gerekli olan alt yapıyı kurmak, otel açılana kadar yapılması gereken her türlü ön çalışmayı, planlamayı yapmak durumundadır.
Fizibilite aşamasından itibaren daha önce otel projelerinde çalışmış ve mümkünse otel operasyon tecrübesi olan bir ekiple yola çıkmak işletmelere büyük fayda sağlamaktadır. Bu konuda yapılacak tasarrufun ileride büyük maddi zararlara neden olacağı şüphesizdir.
Sefa Güney