Scroll Top

KURUMSAL İLETİŞİM

kurumsal-iletisim-2

KURUMSAL İLETİŞİM

Birçok tanımı olmasına rağmen iletişim aslında bir sürecin adıdır. İnsanlar birbirleri ile ne kadar fazla süre geçirirlerse iletişimleri olumlu ya da olumsuz olarak o kadar net bir şekilde kendini gösterir. Örneğin, arkadaşlık ilişkilerinde insanların en fazla yanıldıkları nokta karşısındakini iyi tanımadan her türlü iletişim paylaşımına dahil etmektir. Bu davranış şekli ise ilerleyen süreçlerde ister arkadaşlık olsun, ister ikili ilişkiler de isterse iş ilişkilerinde olsun büyük problemlere neden olabilmektedir.

Bununla birlikte insanların en çok vakit geçirdikleri yerlerden biri de belki de uzun yıllar çalışmak zorunda oldukları iş yerleri diğer bir ifadeyle kurumlardır. Öyle ki insanlar ömürlerinin büyük bir kısmını geçirdikleri işyerlerinde çalışma arkadaşları ve amirleri pozisyonundaki şefleri, müdürleri, patronları vb. bireylerle uzun süreler bir arada olmak zorundadırlar. Zorunluk sonucunda ast ve üst seviyesindeki bireylerle geçirilen bu çalışma süresi içinde, çalışma arkadaşlarıyla hem formel hem de informel ilişki içinde bulunmaktadırlar. Bu ise doğal bir süreçtir. Çünkü iş söz konusu olduğunda formel diğer bir ifadeyle resmi olarak gerçekleşen kurum içindeki iletişim, çay ve yemek molaları sırasında informel yani resmi olmayan bir şekilde konumlanmaktadır.

Ancak bireyin bu iki iletişim sürecini (formel-informel) birbiriyle karıştırması sonucunda tamiri zor iletişim problemleri ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle kurum iletişiminde olmazsa olmaz uyulması gereken kurallar vardır ve bunlara titizlikle uyulması gereklidir. Ast ve üst arasındaki yetki ve samimiyet çizgilerine mutlaka uyulmalıdır. Eğer uyulmaz ise o kurumda başarıya ulaşılması veya işlerin yolunda gitmesi çok da mümkün değildir. Çünkü astlar üsleriyle girdikleri samimi ilişkiler sonucunda iş yerinde bazı şeyleri göz ardı edebilecekleri hissine kapılarak işlerini savsaklamaya başlayabilirler. Bunun tam tersi üstlerde bu durum karşısında astlardan iş harici işlerini yapmalarını isteyebilirler. Bu ve bunun gibi iletişim sorunları da o kurumda bir müddet sonra huzursuzlukların çıkmasına neden olmaktadır.

Kurum içi iletişimdeki diğer bir sorun ise çalışanlar arasında gerçekleşen dedikodulardır. Bunları engellemek de kurum içindeki yöneticilerin görevidir. Kurum içinde olup bitenlere hakim olamayan bir yöneticinin astları üzerindeki hakimiyeti ve iş yaptırabilme gücü zamanla azalacaktır. Bu nedenle bir kurum amiri astları ile ilgili iletişim süreçlerine maksimum seviyede hakim olmak zorundadır.

Bir kurumda çalışan bireyler çalışmaya başladıktan bir süre sonra çalışma arkadaşları ile ilgili:

  • Ben çok çalışıyorum. O kaytarıyor.
  • Ben erken geliyorum. O geç geliyor.

Gibi birçok şikayetle amirlerine arkadaşları hakkında bilgi taşımaktadırlar. Amirlerin bunları dikkate almakla birlikte bu söylemde bulunanlara herhangi bir iltimasta bulunmaları yine kurumda iletişim ve davranışlarla ilgili sıkıntılara neden olacaktır. Böyle durumlarda astların bu şikayetleri getirenlere başkalarının çalışmasıyla değilde kendi işlerine yoğunlaşmaları gerektiği yönünde bir davranış sergilemeleri ancak bununla birlikte iş akışını bozan astlarla ilgilide yapıcı bir iletişim diliyle uyarılarda bulanması iş yerindeki kurumsal iletişimi olumlu bir yere taşıyacaktır…

İnsan ilişkilerinde ya da kurumsal ilişkilerde olsun unutulmaması gereken en önemli iletişim kurallarından biri ise atasözlerimize bile ilham vermiş olan:

                        “Tatlı dil yılanı bile deliğinden çıkarır.” Sözüdür.

Bu söz gereğince bireylerle olumlu iletişim kurulmalı ve huzurlu bir çalışma ortamı oluşturulmalıdır…

Prof.Dr. Sedat ŞİMŞEK

Konya-Ocak 2023

bir yorum bırakın