HESAP VEREBİLİRLİK
Hesap verebilirlik ilkesi; işletme yönetimine ilişkin kural ve sorumlulukların açık bir şekilde tanımlanması, yönetim ile hissedar menfaatleri arasındaki paralelliğin yönetim kurulu tarafından gözetilmesidir. Hesap verebilirlik ilkesi hem sorumluluk hem de şeffaflık ilkeleri ile iç içe olarak pay sahiplerinin ve işletme faaliyetleri ile ilgili tüm kesimlerin işletme yönetiminin aldığı kararları ve yapılan uygulamalarını sorgulamasını ve yargılamasını da sağlar. Hesap verebilirlik temelde, alınan kararların doğruluğunu kanıtlama ve sorumluluğunu kabullenme gerekliliğine işaret etmektedir.
Kurumsal yönetimin şeffaflık ve sorumluluk ilkeleri ile yakından ilişkili olan bu ilkesi, denetimlerin giderek artan önemine dikkati çekmektedir. Hesap verebilirlik ilkesi ile artık işletmeler yönetim alanında tüm görev ve sorumlulukları netleştirip denetimlerini daha aktif hale getirerek daha etkin bir sistem oluşturmalıdırlar.
Kurumsal yönetimin temel gerekliliklerinden biri olan hesap verebilirlik ilkesi ile ifade edilmek istenilen;
- ŞİRKET YÖNETİMİNİN HAK VE GÖREVLERİNİN AÇIKLANABİLİRLİĞİ
- KENDİ YETKİ ALANINA GİREN HERHANGİ BİR OLAYIN SONUÇLARINI ÜSTLENMESİ VE YÖNETİMİN ALDIĞI KARARLARIN HAKLI BİR SEBEBİ OLDUĞUNUN VE FAALİYETLERİNİN DOĞRULUĞUNUN YÖNETİM KURULU TARAFINDAN İZLENMESİ
- SONUÇLARININ HİSSEDARLARLA PAYLAŞILMASI
- HİSSEDAR VE YÖNETİCİLERİN TALEPLERİNİN PROFESYONELLİK VE ADİLLİK TEMELİNDE DÜZENLENEREK SIRALANMASI
Seval Demirci Güccan